Snoei flink in het gedrocht NPO


Al heel lang had ik een stuk in de concepten staan met mijn gedachten over de publieke omroep. Ik had het afgevoerd en begin opnieuw. Het is moeiijk om tot plaatsing over te gaan van een kritisch stukje over de NPO omdat er ook veel goeds van de NPO komt!
Maar ik vind het ook een snoeirijpe wildgroei. De druppel die de emmer deed overlopen om dit toch te plaatsen is de onlangs ingezette verdere vervlakking van het NOS Radio 1 Journaal met kindermuziekjes, terwijl het al zo’n kermis van stoorgeluiden en irritante reclame wás. Nog afgezien van de onzin om de zenders te hernoemen door de namen te laten voorafgaan door ‘NPO’, iets wat door een ijdel meneertje is bedacht dat daardoor onsterfelijk hoopt te worden.

Bezwaren
Furieus worden ze bij de NPO als het gaat om bezuinigingen in hun toko. Maar wat is de NPO anders dan een gedrocht, een snoeirijpe wildgroei?
In alles wat er gepubliceerd wordt krijg ik nooit bevredigend antwoord op een aantal vragen:
-Waarom zoveel zenders?
-Waarom zoveel reclame?
-Waarom al dat amusement?
-Waarom al die sport? (Ik bedoel de sport waarvoor andere programma’s worden onderbroken of zelfs moeten wijken.)
-Waarin verschillen de meeste grotere omroepen nog van elkaar?
-Waarom zoveel zendtijd? (met name voor veel dezelfde programma’s met een andere titel.)
-Waarom zo politiek eenzijdig?
Als antwoord hoor je slechts dat je het verkeerd ziet, dat ‘de mensen’ het zo willen, of andere prietpraat waar je niets wijzer van wordt, alleen om het eigen gelijk van de omroepbaasjes/-bazinnetjes maar op te dringen. En verder wordt er gedreigd met kwaliteitsverlies en teloorgang van mooie programma’s als er verder bezuinigd wordt.

Zenders, reclame, amusement en sport
Zes of zeven (het verandert nog al eens) landelijke radiozenders, drie televisiezenders. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Daar is veel personeel voor nodig. In de nachtelijke uurtjes op radio 1 hoor je vaak presenterende pubers die van de omroep een spoedopleiding narcist krijgen. Op diezelfde zender: nieuwsprogramma’s met twee presentatoren die vaak geen nieuws hebben, maar wel flauwe grapjes maken tussen de kindermuziekjes door. (Hoe kun je ook 24 uur per dag interessant zijn?) Veel personeel nodig, allemaal salarissen en logisch dat je dan, naast het belastinggeld, zoveel reclameblokken nodig hebt. TV-presentatoren gaan er met tonnen tot een half miljoen per jaar vandoor en als je dat constateert ben je flauw of jaloers.
Amusement hoort door de commerciële zenders te worden geboden, behoudens misschien informatief amusement en Nederlands drama.
De gewekte indruk dat de NPO zonder die overmatige sportverslaggeving niet zou kunnen bestaan vind ik een drogreden en het zet de wereld op z’n kop: je schept geen werk van gemeenschapsgeld louter om het werkscheppen! De NPO moet bieden wat anderen niet kunnen of willen bieden. Verkoop de sport maar aan FOX.

Juist niet verschillig
Niemand kan mij uitleggen waarin NCRV, KRO, TROS, AVRO en VARA nog noemenswaardig van elkaar verschillen. Goed, daar gaat geloof ik dan ook wat gefuseerd worden. Dan houden we er van genoemde vijf nog drie over of zo? Plus EO, VPRO, NTR en NOS en wat ik allemaal nog vergeet op te noemen. Hoezo ‘verschillig’? Onverschillig zul je bedoelen. Om niet te zeggen ‘gelijkgeschakeld’.

politiek eenzijdig
Als de politieke eenzijdigheid van de NPO je goed uitkomt zul je er niet mee zitten, maar anders moet je een ezel zijn het niet te horen: de meeste omroepen zijn politiek eenzijdig. Het gaat mij er niet zozeer om dat die eenzijdigheid ‘links’ is; ik zou het ook erg vinden als een publieke dienst eenzijdig ‘rechts’ zou zijn. Maar in dit geval hebben we het over een linkse baantjesgenerator.

Educatie, informatie en cultuur
Het lijkt mij zo eenvoudig: laat de NPO juist datgene doen wat anderen niet kunnen of willen: educatie, informatie en cultuur. Saai? Misschien, maar de NPO hoeft toch niet mee te doen met het commerciële, hedonistische kijkcijferfestijn? Daar zijn de RTL’s en de SBS’en immers voor. Elitair? Zeker. Nou, prima toch?
Zonder de NPO is er nog een hele FM-band en een heel internet vol popmuziek, maar zonder de NPO zou er op de hele FM-band geen klassieke muziek te bekennen zijn. Duidelijk dat de NPO hier met Radio 4 zijn taak vervult. Maar ook dat hoeft ook niet 24/7. Klassieke muziek kan onderdeel uitmaken van een culturele zender. Immers, Radio 4 populariseert ook steeds meer en integreert steeds meer nieuws- en krantenoverzichten om nota bene met Radio 1 te concurreren… Nou vraag ik je! Verder moet de omroep feitelijke en niet gekleurde berichtgeving bieden, zonder dat iedere journalist, al is het maar in zijn/haar intonatie, hoeft te laten horen wat hij/zij er zelf van vindt opdat wij maar weten dat hij/zij ‘deugt’. En nogmaals, alles hoeft niet 24/7 beschikbaar te zijn; het kan best flink minder.

Kleine, levensbeschouwelijke omroepen
Merkwaardig genoeg kiest de regering er nu voor om juist dát weg te bezuinigen waarvoor bij de NPO nu juist een goede taak is weggelegd: de kleine, levensbeschouwelijke omroepen. De omroepjes van de Christelijke, Joodse, Islamitische, Boeddhistische en Humanistische gemeenschappen. Maar daar is de NPO nu juist voor bedoeld zou ik zeggen…!

Enkele zenders is genoeg
Ik stel voor: één televisiezender, één landelijke radiozender, hooguit twee en misschien wat meer online activiteiten met video en audio op aanvraag en mooie archieven. Mensen vragen steeds meer op via internet. En de online voorzieningen worden steeds belangrijker. Al die oude modellen en structuren zijn zo langzamerhand achterhaald, laat staan die ouderwetse nietsbetekenende omroepverenigingetjes uit de zuilentijd. Je moet wel iets in de ether houden, maar natuurlijk niet in de huidige overmaat. In verhouding tot de enorme bulk van nu kan zo’n flink gesnoeide NPO met een relatief goed budget goede kwaliteit leveren.

Over Ruud van der Meulen

Nieuws, media, politiek (liberaal), geschiedenis, taal, schrijft wat, lezer, musiceert wat, sporthater, slechtziend
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, Radio en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s