Slechtziend

Het idee om een pagina over (mijn) slechtziendheid toe te voegen is ontstaan door de zoekacties die naar dit weblog leiden en de aanhoudende belangstelling voor enkele stukjes waarin slechtziendheid een rol speelt, zoals de verhalen over de spraaksoftware van Apple (VoiceOver).

Het is mij door de gebruikte zoektermen duidelijk geworden dat er veel gezocht wordt naar ervaringen met slechtziendheid. Er blijkt echt een behoefte om erover te lezen.

Toen ik half oktober 2010 met dit blog begon had ik in het geheel niet de bedoeling om ook maar iets met dat thema aan te vangen, al schreef ik in het prille begin al wel een stukje over de ‘Dag van de witte stok‘.
Dit weblog moest eigenlijk vooral gaan over mijn persoonlijke kijk op maatschappij, media en politiek, zo was de bedoeling. Daar is een ‘feuilleton’ aan toegevoegd over de jaren waarin ik werkzaam was bij de producenten van aangepaste lectuur; in feite ook een onderwerp dat in mijn geval aan slechtziendheid gerelateerd is. Dat zal gewoon vervolgd blijven worden. Verder zal ik op deze pagina regelmatig links plaatsen naar verhalen die op de homepage zijn verschenen en slechtziendheid als onderwerp hebben. Ideeën en ervaringen heb ik genoeg!

Het is niet de bedoeling dat dit een helpdesk is voor hulpmiddelen en computer-aanpassingen. Daarvoor moet u elders zijn, zie daarvoor de links die onderaan deze pagina zijn geplaatst.

Ik hoop dat de te verschijnen stukjes informatief zullen zijn voor iedereen en daarbij herkenbaar voor deelgenoten en ons een gevoel van herkenning en verbondenheid mogen geven.

Reacties zijn altijd welkom!

Ruud van der Meulen

Zomer 2012

Tip bij het gebruik van deze pagina.
Als u een link aanklikt op deze pagina dan gaat u naar de home-pagina waar het verhaal indertijd verschenen is. Wilt u meer verhalen over het onderwerp ‘slechtziend’ lezen ga dan steeds terug naar hier. (De link naar hier staat altijd bovenaan de pagina, waar u ook bent op de site.) Mocht u namelijk naar de verhalen gaan die met pijltjes staan aangegeven bij elk verhaal, dan verlaat u deze rubriek en krijgt dan ook verhalen over allerlei andere onderwerpen te lezen.

Slechtziend – het eerste verhaal in deze serie
Zichtpercentage – een verhaal over de betrekkelijkheid van procenten zicht
Dag van de witte stok 2012 – over mijn (niet) gebruik van de witte stok
Licht, lichtschuwheid en strooilicht
Groot is niet geweldig

Organisaties van en voor visueel gehandicapten.

Koninklijke VISIO, expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen: www.visio.org
Stichting Bartiméus, instelling ten behoeve van zorg voor slechtziende en blinde mensen: www.bartimeus.nl
Loket Aangepast Lezen, voor lezen in aangepaste vorm voor leesgehandicapten (braille en gesproken boeken): www.aangepast-lezen.nl
Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) www.nvbs.nl
Ooglijn, vertrouwelijk advies of persoonlijk gesprek: 030 2945444 (bereikbaar maandag t/m donderdag van 10.00 tot 15.30 uur)
VoiceOver forum, VoiceOver en Apple producten: http://tech.groups.yahoo.com/group/voiceover-apple/
Appwijzer, informatie over toegankelijke apps, gratis workshops en on line cursussen (iPhone, iPad, iPod Touch): www.appwijzer.be (Appwijzer heeft een kanaal op de voice-chatdienst Zello. Hier kan men te allen tijde met elkaar spreken over apps en Appleproducten. Zie voor meer info de website.)
Er zijn veel leveranciers van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Ik vermeld hier: www.worldwidevision.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s