De piepjes van de radio


Ze stammen uit een ver verleden en iedereen kent ze: de ‘piepjes’ van de radio. Toch weet lang niet iedereen meer waarvoor ze dienen, zo valt op het internet te lezen. Ze zijn er om de juiste, maar dan ook de écht juiste tijd aan te geven. Daarom heten ze ook officieel ‘tijdsein’. Meestal klinkt het tijdsein op de hele uren, voorafgaand aan een nieuwsuitzending. Dat is al zo sinds iedereen die nu leeft zich kan heugen en het is een breed internationale traditie. Wie er mee begonnen is? Misschien wel de ‘good old’ BBC, maar dat weet niemand.
Luister je nu in een slapeloze nacht naar de ook al zo ‘good old’ AM-band, de Middengolf, dan hoor je ook nog menig tijdsein op radiostations uit het buitenland. Veel piepjes, soms wel zes per tijdsein, net als bij ons vroeger. Bovendien doen op de buitenlandse radiozenders rustige, mooie, serieuze stemmen, ons aan vroeger denken. Het doet je weer denken aan de tijd toen radio nog een respectabel medium was en niet het domein van ketende jongens en meisjes en vrijwel uitsluitend popplaatjes.

Sinds tien jaar bedient de publieke radio zich van een tijdsein van drie piepjes op de hele uren. (Dat de publieke radio nog een tijdsein geeft is zo langzamerhand nog het enige onderscheid met de commerciële.) Heb je thuis een klok die precies op het uur een geluidje geeft dan kun je de vreselijke reclamemeuk die vooraf gaat aan de nieuwsuitzendingen vermijden en precies ‘op de piepjes’ afstemmen voor het nieuws. Zo doe ik dat met Radio 1. Vroeger kwam dan na dat tijdsein de stem van de (naamloze) nieuwslezer(es) die begon met het vermelden van het uur.
Nog later begon men na de piepjes met één of andere muziekje (dat een soort van ‘indrukwekkend’ moet zijn of zo) en een zogenaamde ‘station call’, plus de aanduiding van het uur, gevolgd door de naam van de nieuwslezer(es), waarna deze dan de nieuwsberichten ging voorlezen.
Recentelijk werd het nog ingewikkelder. Hoe was het ook weer? O ja. Je krijgt het tijdsein, daarna komt een jingle, ingesproken door een oude man met de tijd en de station call. Dan wordt door de presentator van het voorafgaande uur de presentator van het volgende uur aangekondigd, die op zijn beurt dan vertelt wat we straks allemaal kunnen verwachten als hij eenmaal aan de beurt is, waarna hij dan weer de nieuwslezer(es) aankondigt die op dat moment dienst heeft. Volgt u het nog? Nee? Nou, ik ook niet. Ik steek mijn hand er ook niet voor in het vuur dat ik het helemaal exact weergeef, maar het is wel degelijk ongeveer zo ingewikkeld…

Laatst las ik dat ze willen dat het tijdsein verdwijnt. Ik snap wel waarom. Op de halve uren heb je tegenwoordig ook een nieuwsuitzending, maar die is niet scherp op tijd. Reden is dat je altijd reclame moet aanhoren als je naar een nieuwsuitzending op het halve uur wilt luisteren. Zo willen ze het natuurlijk ook op de hele uren, zodat je noodgedwongen in die reclametroep moet terechtkomen als je afstemt.
Een mooi argument dat men voor die afschaffing meent te hebben is dat voor de luisteraars via internet het tijdsein nooit exact op tijd is vanwege de vertraging van de streams. Mij dunkt dat het een kwestie van tijd is dat internetstreams geen vertraging meer zullen hebben. En voor zolang dat nog wel zo is: je weet dat je via internet luistert. Maar verder zullen de voorstanders van vervlakking en de tegenstanders van tradities wel doen wat gebruikelijk is: argumenten opzijschuiven als niet relevant. (Postduivenhouders… Schei nou toch uit zeg…) Het zijn immers veelal gevoelskwesties en wat moet je daar nou mee? Zelf betrap ik me daar ook wel op. Bijvoorbeeld als ik vind dat je niet allemaal traditionele weermannetjes en verkeersvrouwtjes kunstmatig aan het werk moet houden, terwijl hun informatie veel nauwkeuriger en vollediger op veel plaatsen elders te verkrijgen is…

Ik blijk trouwens niet de enige te zijn die het tijdsein een goed gebruik vindt.

Over Ruud van der Meulen

Nieuws, media, politiek (liberaal), geschiedenis, taal, schrijft wat, lezer, musiceert wat, sporthater, slechtziend
Dit bericht werd geplaatst in Media, Radio en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s